18:30h - Centre Cultural Carmen Alborch
TARDOR FEMINISTA 2021
Centre Cultural Carmen Alborch
Dimarts, 19 d'octubre ┃18.30h┃Centre Cultural Carmen Alborch
YOLANDA DOMÍNGUEZ, "Canviar les imatges"
Yolanda Domínguez és una artista visual, fotògrafa i activista espanyola. Desenvolupa temes de consciència feminista i crítica social relacionats amb el gènere, el consum l'art com a eina social.
Utilitza la ironia i la descontextualizació com a estratègies principals i defensa el riure com a element d'alliberament. Centra la temàtica de la seua obra amb freqüència en gènere i consum. Pràctica l'art d'acció, una disciplina basada en l'impacte i el desconcert. Els seus primers treballs d'art i activisme social daten de 2008 moment en el qual va decidir abandonar el que considera "estatisme de museus i galeries". Denúncia la manipulació a la qual els mitjans de comunicació (publicitat, televisió, cinema, internet) sotmeten a la població a través d'impactes i estereotips des de la infància. Des de gener de 2017 col·labora setmanalment en El Huffington Post Espanya on escriu sobre la representació de la dona en els mitjans.
Al llarg de la seua ponència "Canviar les imatges per a canviar el món", l'experta en comunicació i gènere explicarà com ens influeixen i de quina manera ens relacionem amb les imatges, ja que la mirada mai és innocent sinó apresa. Tot això, des de la perspectiva de gènere.
Les imatges tenen un doble poder, el de normalitzar però també el d'estigmatitzar, de fer visible tot allò que representen però alhora d'ocultar tot allò que no representen. Per exemple, en els mitjans de comunicació veiem constantment que les dones són presentades com a xiques joves, primes i blanques. Però, què ocorre amb la resta de dones? Que estan totalment invisibilitzades i, per tant, estigmatitzada.
Dimecres, 3 de novembre ┃18.30h┃Centre Cultural Carmen Alborch
MARINA MARROQÍ, "Això no és amor"
Marina Marroquí va estudiar Educació Social en la Universitat de Granada i actualment presideix l'Associació Il·licitana contra la Violència de Gènere (AIVIG). És educadora social i experta en igualtat i violència de gènere. Marroquí ha sigut premiada per la seua nova forma en impartir tallers per a detectar la violència de gènere, previndre-la i combatre-la, especialment en l'adolescència a més de 80.000 joves. A més, ha format a professionals de l'àmbit policial, jurídic, sanitari i educatiu en la detecció i intervenció amb mates de violència de gènere.
Autora de "Això No És Amor", relata en aquest llibre les seues pròpies experiències amb la violència de gènere, de la qual va ser víctima entre els 15 i els 19 anys, les edats que solen tindre les adolescents amb les quals diàriament treballa i entre les quals, lamentablement, es repetixen aquestes situacions.
Dimecres, 17 de novembre ┃18.30h┃Centre Cultural Carmen Alborch
LAURA FREIXAS, "Cultura i violència"
ACONSEGUIX LA TEUA INVITACIÓ ACÍ
Laura Freixas és escriptora, autora de novel·les i assajos, així com crítica literària i articulista en diversos mitjans. Fundadora en 1987 de la col·lecció literària L'espill de tinta que dirigeix fins a 1994. Destaca també per la seua labor investigadora i promotora de la literatura escrita per dones, en el context de les quals funda en el 2009 Clàssiques i Modernes, associació per a la igualtat de gènere en la cultura.
Freixas ha desenvolupat una intensa labor com a investigadora i promotora de la literatura escrita per dones. En 1996, va compilar i va escriure el pròleg per a una antologia de relats d'autores espanyols contemporànies: Mares i filles i en 2000 va publicar l'assaig Literatura i dones. En 2009 va veure la llum Contes d'amigues, així com l'obra "La novel·la femenil i les seues lectrices" (Premio Leonor de Guzmán). És cofundadora de l'associació Clàssiques i Modernes, dedicada al suport de les polítiques de gènere en la cultura.
L'escriptora catalana explicarà com veiem el món, i interpretem la nostra pròpia experiència, utilitzant codis culturals: a partir de les novel·les, les pel·lícules, els anuncis, els llibres de text, els arguments d'òpera... tot tipus de relats. I aqueixa cultura que ens envolta ens transmet un missatge clar: la violència masculina sobre les dones és legítima, bella, divertida, eròtica... i les dones l'accepten, perquè a les dones els agrada patir.