L'artista Greta Alfaro, i el duo format per Irene d'Andrés i Alán Carrasco, van ser els autors de les obres guanyadores dels Premis Adquisició de la Biennal de Mislata Miquel Navarro 2023. Les obres, que ja formen part de la col·lecció municipal, es titulen “Fornacalia #1” i “País Lejano”, ambdues parlen de la memòria democràtica i de la pròpia història de béns bàsics
A partir del 15 de desembre i fins al 15 de gener, les 10 obres finalistes s'exhibixen en el Centre Cultural Carmen Alborch. Peces d'arts visuals amb compromís social que establixen relacions entre arts visuals i escèniques, la seua història i contextos.
L'obra titulada “Fornacalia #1” de l'artista Greta Alfaro parla de la història de l'art i la visió mitològica dels forns de pa, lloc al qual els romans rendien tribut per considerar-se un miracle quotidià. L'artista, amb una llarga trajectòria al nostre país, porta eixe element a una natura morta fotogràfica, i li dona un gir contemporani en relacionar-lo amb joies, assegurant una simbologia renovada al qual es considera el més bàsic dels aliments.
Per part seua, l'obra “País Lejano” dels artistes Irene d'Andrés i Alán Carrasco parla, també a través de la fotografia, de la memòria democràtica. Compte la història d'una llanda que va ser enviada per l'Uruguai a Espanya en 1937, en un contingent humanitari que incloïa carn en conserva. Huitanta anys després, un grup d'arqueòlegs va trobar en Jadraque (Guadalajara) una d'aquestes llandes, enterrades entre restes de camps de concentració de la guerra civil. L'obra reconstruix aquest episodi històric a través de la solidaritat que narra el viatge d'aquesta llanda.
L'elenc d'artistes seleccionats per a l'exposició col·lectiva de la Biennal de Mislata Miquel Navarro que es va inaugurar divendres passat està format pels artistes: Ignacio García Sánchez, Laura Palau, María Tinaut, Elena Jiménez, Irene d'Andrés i Alan Carrasco, Nuria Rodríguez, Marla Xacarella, Pablo Sandoval, Cristina Peralta i Greta Alfaro. Totes les obres reben 500 euros per la seua exhibició a Mislata; dos d'elles, premiades, són adquirides per l'Ajuntament per 6.000 euros, i passaran directament a formar part dels fons de la col·lecció d'art municipal.
La Biennal de Mislata, certamen que es va recuperar en 2016 per part del govern municipal, tanca així la seua quarta edició de premis, que alternen art públic i premis d'arts visuals, en anys pareixes i imparells respectivament. El jurat d'aquesta edició de Premis d'Arts Visuals amb Compromís Social ha estat format per Alba Braza, comissària del certamen, Eduardo García Nieto, Ana Martí, Norberto Piqueras i Fernando Morales. Han escomés el treball de seleccionar les obres entre un total de 140 propostes presentades.
Les obres seleccionades, segons les bases d'aquesta edició, són obres en qualsevol tècnica i suport, pensades per a ser exposades en sala, amb l'únic requisit que algun dels seus costats ha d'anar ancorat a la paret. L'objecte de la convocatòria era tractar temes relacionats amb el compromís social que implica les arts visuals amb les arts escèniques; així com la pròpia història de l'art, les arqueologies i la presència de l'art en espais públics i l'entorn natural.
Per a l'alcalde de Mislata, Carlos Fernández Bielsa, “la nostra convocatòria és una ferma aposta per l'art contemporani, la Biennal de Mislata Miquel Navarro continuarà sent una plataforma perquè artistes emergents demostren el seu interés pel món que ens envolta; i en aquesta edició sumarem dos noves obres a la nostra valuosa col·lecció d'art contemporani municipal, que ja inclou noms d'alguns dels artistes més prestigiosos d'Espanya”.