Programes com ‘Mislata Opina', ‘Mislata La Suma de Tots i Totes' o ‘Alcalde de Barri' tenen com a objectiu implicar la ciutadania en el disseny de la ciutat, triant des de projectes urbans o serveis públics municipals entre altres
Carlos F. Bielsa: “Des d'aquest equip de govern sempre hem apostat per la participació ciutadana i per la implicació dels veïns i veïnes de Mislata, perquè sumant entre tots i totes aconseguirem tindre una Mislata millor”
L'Ajuntament de Mislata ha invertit, en els últims anys, prop de 8 milions d'euros en diferents i importants projectes que han tingut el seu punt de partida en processos de participació ciutadana, i que han servit o estan servint per a millorar la ciutat i la vida dels seus veïns i veïnes. Les diferents iniciatives han sigut impulsades des de la regidoria de Participació Ciutadana, des d'on es posa en relleu que un nou model de ciutat és capaç de propiciar canvis i avanços amb l'impuls de la ciutadania i, partint d'eixe punt, “resulten imprescindibles el diàleg i la participació de tots els col·lectius que formen la ciutat”, com indica l'alcalde Carlos F. Bielsa.
Així, programes com ‘Mislata Opina’, ‘Mislata La Suma de Tots i Totes’ o ‘Alcalde de Barri’ han donat origen a projectes tan importants com la reconversió de les antigues casernes militars en Residència de la Tercera Edat i Centre de Dia, una obra que està en marxa i que complirà una de les majors reivindicacions històriques de la ciutat, i per a la qual s'invertiran 4,9 milions d'euros.
Algunes de les remodelacions urbanístiques més importants que s'han dut a terme, com la de l'avinguda Blasco Ibáñez o el carrer Verge dels Desemparats, també han sigut objecte de votació per part del veïnat d'eixes zones, triant entre diverses opcions proposades. Així, el model de ciutat que s'està imposant en tota Europa de prioritzar als vianants, millorar l'accessibilitat de les vies urbanes i fer espais més sostenibles, són ja una realitat a Mislata. A aquestos dos projectes participatius recents, se sumarà pròximament un nou que decidirà la rehabilitació d'una zona del barri Almassil, aconseguint-se una inversió total de prop de 900 mil euros.
En altres ocasions, també s'ha fomentat la participació ciutadana entre la infància de la ciutat, que s'han sumat a les persones adultes per a triar la millor remodelació dels entorns, per exemple, de les places Príncep d'Astúries o Ciutat de la Llisa, on el protagonisme se l'emporten uns grans parcs infantils, i per als quals el consistori ha invertit 200 mil euros.
On també està implicada la participació veïnal és en el programa ARRU de regeneració i rehabilitació urbana que anirà acompanyat d'importants mesures socials, mediambientals i de millora substancial de l'eficiència energètica dels habitatges, de les quals els propis veïns i veïnes van prendre partit en diverses reunions de participació que van establir les bases d'acció d'aquest ARRU discontinu, que millorarà l'entorn dels carrers de dos barris gràcies a una inversió de 2 milions d'euros.
“Els programes de participació ciutadana són una eina molt útil per a donar veu i vot a la ciutadania a l'hora de decidir a quins projectes o actuacions destinar una part molt important de la inversió municipal”, segons apunta Bielsa, assegurant també que “Mislata continuarà promovent processos participatius perquè els mislaters i mislateres s'impliquen en el disseny de ciutat que volem tots i totes”.
Després d'aquest any de pandèmia, s'estan reactivant en el municipi aquestos processos de participació, que en pròximes dates s'aniran posant en marxa en diferents zones de la ciutat.