El programa "Jove Oportunitat", promogut des de l'IVAJ, és una iniciativa per a facilitar-los la inserció sociolaboral
El programa "Jove Oportunitat" (JOOP) és una iniciativa promoguda des de l'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) que té per objecte la realització d'accions d'orientació i coaching per a joves que hagen abandonat els estudis sense haver aconseguit cap titulació o cicle formatiu. Mislata es va adherir a este programa, cofinançat pel Fons Social Europeu, en 2018 i des de llavors es treballa amb joves, en la seua majoria desmotivats o amb sentiments de rebuig cap a l'escola, amb l'objectiu de reduir l'abandó educatiu primerenc.
A Mislata el grup JOOP el formen 13 participants, d'entre 16 a 21 anys, que des d'octubre efectuen sessions diàries de 9 a 13 hores en el Centre Jove del Mercat, realitzant activitats de formació i sensibilització. Segons afirma Martín Pérez, regidor de Joventut, “l'objectiu principal del programa JOOP és servir de punt d'inflexió en les vides d'estos xics i xiques que abandonen els estudis i entren en una fase de risc d'exclusió social i laboral; des d'ací intentem oferir-los una segona oportunitat, amb accions formatives i d'orientació laboral adaptades a cada cas particular”.
La figura del coach actua com a agent de socialització, fomentant que els i les joves comencen a trobar els seus objectius perquè puguen formar-se i aconseguir complir-los. S'ocupa del desenvolupament personal i social d'estos xics i xiques, així com d'assessorar-los en la construcció d'un projecte professional o en la possibilitat que puguen reprendre els estudis acadèmics.
A més, durant el programa, que té una duració de sis mesos, es preparen algunes assignatures per a la prova d'accés lliure a FP de Grau Mitjà o de competències clau per a accedir a Certificats de Professionalitat. També es visiten empreses per a veure en la pràctica les diferents branques de formació.
Amb estos joves també treballen persones expertes en psicologia, pedagogia i professionals del món esportiu o de l'oci educatiu, amb àmplia experiència en l'àmbit de l'adolescència i joventut. “Totes estes persones professionals aconseguixen, en molts casos, canalitzar les habilitats dels i les participants. Prova d'això és que el 75% dels qui inicien el JOOP ho completen, i d'este percentatge, un 72% està estudiant o treballant a l'any de finalitzar el curs”, confirma Martín Pérez.