1. L'objecte del procediment:
Alta en el Padró Municipal d'Habitants: Per canvi de residència procedent de fora de Mislata, per Naixement o per Omissió en aquest, així com la Modificació en el Padró d'Habitants per canvi de domicili dins de la mateixa població.
El padró és el registre administratiu on consten els veïns d'un municipi. Les seues dades constitueixen prova de residència en el municipi i del domicili habitual en aquest. Les certificacions que d'aquestes dades s'expedisquen tindran caràcter de document públic i fefaent per a tots els efectes administratius.
Tota persona que viva a Espanya està obligada a inscriure's en el Padró del Municipi on resideix habitualment.
Els qui visquen en més d'un municipi s'inscriuran en el que residisquen durant més temps a l'any.
La sol·licitud d'alta podrà referir-se exclusivament al sol·licitant o també a altres persones que de manera expressa li hagen autoritzat per a la realització d'aquest tràmit.
2. Requisits:
Residir a Mislata, al domicili indicat, la major part de l'any.
3. Documentació que cal aportar:
A) La sol·licitud es generarà automàticament en el moment de la inscripció en l'Oficina d'Atenció al Ciutadà o en la seu electrònica i haurà de ser signada per la persona les dades de la qual figuren en la mateixa o en el seu cas per persona autoritzada. Per a això últim serà necessari aportar signat el model d'autorització (PMH.109)
B) Documents d'Identitat de les persones interessades i, en el seu cas, de les persones menors a partir de 14 anys.
- B.1 Persones interessades majors d'edat:
- Persones de nacionalitat espanyola: DNI, Passaport o permís de conducció.
- Persones nacionals d'estats membres de la Unió Europea i d'altres Estats parteix en l'Acord sobre l'Espai Econòmic Europeu (Noruega, Islàndia, Liechtestein i Suïssa): Document acreditatiu d'identitat o passaport en vigor expedit per les autoritats del país de procedència juntament amb el Número d'Identificació d'Estranger (NIE) que consta en el Certificat de Registre de Ciutadà de la Unió, si disposa d'aquest.
- Persones nacionals d'Estats diferents dels anteriors: Document en vigor expedit per les autoritats espanyoles o, en defecte d'això, per no ser titulars d'aquest, passaport en vigor expedit per les autoritats del país de procedència.
- B.2 Persones menors de 18 anys:
- Llibre de Família o Certificació de naixement.
- A partir de 14 anys d'edat s'aportarà a més document d'identitat (DNI, Targeta de Residència i/o Passaport en vigor depenent de la nacionalitat, conforme apartat B.1
Representació de les persones menors d'edat i incapacitades: Els seus representants legals
MENORS D'EDAT
La decisió del lloc de residència habitual de la persona menor d'edat és una funció de la PÀTRIA POTESTAT, (nova redacció de l'article 154 del Codi Civil donada per la Llei orgànica 8/2021 de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència) pel que només podrà ser modificat amb el consentiment de tots dos/as progenitors/as o, en defecte d'això, per autorització judicial.
1. Menor que s'empadrona amb tots dos/as progenitors/as: Haurà d'aportar-se Llibre de Família o Certificat de Naixement i la sol·licitud d'empadronament signada per tots dos, model PMH.100
2. Menor que s'empadrona amb un solo/a progenitor/a:
- 2.1. Quan SI hi ha consentiment de tots dos o autorització judicial: Haurà d'aportar-se Llibre de Família o Certificat de naixement i la sol·licitud signada per tots dos/as progenitors/as (sempre que un d'ells/as no haja sigut privat/a de la pàtria potestat, i en aquest cas haurà de presentar-se la corresponent resolució judicial), model PMH.100
- 2.2. Quan EXCEPCIONALMENT NO hi ha consentiment de tots dos ni autorització judicial:
- 2.2.1. Quan NO existeix resolució judicial que es pronuncie sobre la guarda o custòdia (separacions de fet, separacions en tramitació...), haurà d'aportar-se Llibre de Família o Certificat de naixement juntament amb la declaració responsable signada per el/la progenitor/al fet que sol·licita la inscripció o el canvi de domicili, model PMH.110 indicant en aquesta que es troba en un dels supòsits indicats en el propi model, podent donar lloc a les responsabilitats civils o administratives corresponents en cas d'inexactitud, falsedat o omissió en el contingut, dades o documents que s'acompanyen.
- 2.2.2. Quan SI existeix una resolució judicial que atribueix la guarda i custòdia en exclusiva al /a la progenitor/al fet que sol·licita la inscripció o el canvi de domicili, haurà d'aportar-se Llibre de Família o Certificat de naixement, la resolució judicial en vigor en la qual s'atribuïsca la guarda i custòdia, així com la declaració responsable signada per el/la progenitor/al fet que sol·licita la inscripció o el canvi de domicili, model PMH.072, indicant en aquesta que es troba en un dels supòsits indicats en el propi model, podent donar lloc a les responsabilitats civils o administratives corresponents en cas d'inexactitud, falsedat o omissió en el contingut, dades o documents que s'acompanyen.
- 2.2.3. Quan existeix una resolució judicial que estableix LA GUARDA I CUSTÒDIA COMPARTIDA per tots dos progenitors. Si la resolució judicial per la qual es fixa la guarda i custòdia compartida no es pronuncia sobre el lloc de l'empadronament haurà d'aportar-se Llibre de família o Certificat de Naixement, acompanyat de la sol·licitud d'empadronament signada per tots dos, model PMH.100 i, en cas que no es puga acreditar el mutu acord, haurà de presentar-se nova resolució judicial que es pronuncie expressament sobre l'empadronament i no es durà a terme la modificació en tant no s'aporte algun dels documents anteriors.
3. Menor que s'empadrona en un domicili diferent al d'els/les progenitors/as que ostenten la seua guarda i custòdia. Haurà d'aportar-se Llibre de Família o Certificat de naixement, així com l'autorització per escrit de tots dos, model PMH.100, o excepcionalment d'un d'ells juntament amb la declaració responsable corresponent, models PMH.110 o PMH.072, en funció dels supòsits anteriorment exposats en els apartats 2.2.1 i 2.2.2, indicant en aquestes que es troba en un dels supòsits indicats en els propis models, podent donar lloc a les responsabilitats civils o administratives corresponents en cas d'inexactitud, falsedat o omissió en el contingut, dades o documents que s'acompanyen.
En els casos de tutela o acolliment haurà d'aportar-se la resolució judicial o administrativa on s'establisca.
PERSONES AMB DISCAPACITAT
Amb caràcter general podran realitzar els tràmits padronals en nom propi sense necessitat de representant. No obstant això, quan excepcionalment calga nomenar un/una representant judicial, s'haurà d'acreditar la representació als efectes padronals mitjançant la corresponent autorització o resolució judicial.
C) Altes per omissió: Excepcionalment, aquelles persones que vivint habitualment en el municipi no figuren inscrites en el mateix (per motius diversos: han sigut donats de baixa en procediments de baixa per caducitat, baixes d'ofici, etc.) hauran d'emplenar a més una Declaració Responsable (PMH.112)
D) Documentació acreditativa de l'ocupació de l'habitatge
- Si s'empadrona el/la propietari/a: Títol que acredite la propietat: Escriptura, contracte compravenda, Nota del Registre etc.
- Si s'empadrona el/la inquilí/a: Contracte arrendament original de l'habitatge per a ús de residència habitual en vigor o amb acord signat amb l'arrendador que efectivament s'ha prorrogat el contracte. En cas de no disposar d'aquest acord signat hauran d'aportar-se rebuts actuals de subministrament d'aigua, electricitat, o gas.
- Si no és propietari ni arrendatari de l'habitatge:
- Autorització de la propietat per escrit, juntament amb el títol justificatiu i documentació acreditativa de la seua identitat (copia DNI / NIE / Passaport). (PMH.111)
- Sentència judicial d'ús de l'habitatge.
- Si en l'habitatge figura alguna persona empadronada, haurà d'aportar-se a més autorització d'una persona major d'edat inscrita en aquesta, juntament amb la documentació acreditativa de la seua identitat (copia DNI / NIE / targeta de residència / passaport). La persona que autoritza haurà de disposar d'algun títol acreditatiu de la possessió efectiva de l'habitatge (propietat, lloguer en vigor…) al seu nom. (PMH.111)
- Si l'habitatge és col·lectiu, i consegüentment consta en el Padró municipal, haurà d'aportar-se autorització segellada i signada per el/la representant legal.
E) Imprés d'autorització.
En el tràmit presencial pot actuar-se a través de persona autoritzada. L'autorització haurà de ser expressa i específica per al tràmit, fent-se constar per escrit. Haurà d'aportar original del DNI / NIE / Passaport del representant i del/de la representat/a. (PMH.109)
4. Taxes o preus públics: No existeix per a aquest procediment.
5. Formes de pagament: No correspon
6. Normativa:
- Llei 7/1985, de 2 d'abril de Bases de Règim Local, modificada per Llei 4/1996.
- Reial decret 1690/1986, d'11 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de Població i Demarcació Territorial de les Entitats Locals, modificat per Reial decret 2612/1996
- Llei orgànica 14/2003, de 20 de novembre, que modifica la Llei 7/1985, de 2 d'abril en relació amb el Padró municipal dels ciutadans estrangers.
- Resolució de 29 d'abril de 2020 de la Sotssecretaria, per la qual es publica la Resolució de 17 de febrer de 2020, de la Presidència de l'Institut Nacional d'Estadística i de la Direcció General de Cooperació Autonòmica i Local, per la qual es dicten instruccions tècniques als Ajuntaments sobre la gestió del Padró Municipal.
- Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.
- Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica.
- Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, de protecció integral a la infància i l'adolescència enfront de la violència.
7. Resolució:
La resolució la dicta l'Alcalde-President en un termini màxim de 3 mesos tres mesos (art. 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques)
8. Silenci administratiu:
Positiu
9. Forma de presentació:
Presencial en l'Oficina d'atenció al ciutadà (OAC) en la planta baixa de la Casa Consistorial, Plaza Constitución, 8, o ben en línia, mitjançant la seu electrònica municipal.
En cas de presentar-se per seu electrònica, l'alta serà notificada després de la seua verificació per l'Ajuntament de Mislata, o en el seu cas es notificarà l'oportuna esmena.
10. Observacions:
- És obligació de tots els veïns comunicar a l'Ajuntament les variacions en les seues circumstàncies personals, en la mesura en què impliquen una modificació de les dades que han de figurar en el padró municipal d'habitants amb caràcter obligatori (art. 68 RD 1690/1986, del Reglament de Població i Demarcació de les Entitats Locals).
- Les omissions o falsedats produïdes en els fulls d'inscripció padronal, així com l'incompliment de les altres obligacions dimanants dels preceptes relatius a l'empadronament seran sancionades amb multa, conforme al que es disposa en la legislació de règim local i normativa padronal. L'Ajuntament està facultat per a demanar documents addicionals acreditatius de l'ús del domicili i realitzar d'ofici els actes d'instrucció necessaris per a la determinació, coneixement i comprovació de les dades consignades en la seua sol·licitud durant el termini de tres mesos des de la data en què ha sigut formulada. Aquest termini és el màxim per a resoldre l'empadronament, (art. 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques)
- La inscripció en el Padró implicarà la baixa automàtica de qualsevol inscripció padronal en un altre municipi o Registre de Matrícula Consular, en el cas que existisca, anterior a la data de la sol·licitud.
- El veí té dret a conéixer la informació que consta en el Padró sobre la seua persona i a exigir la seua rectificació quan siga errònia o incorrecta.