Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Centre Ocupacional de Mislata organitza en el Centre Cultural Carmen Alborch una ponència per a explicar a les famílies i tècnics la nova Llei de suport a les persones amb discapacitat en l'exercici de la seua capacitat jurídica
Carlos F. Bielsa: “Les administracions hem d'augmentar l'accessibilitat i eliminar les barreres jurídiques, socials, econòmiques per a generar oportunitats i garantir a les persones amb diversitat funcional la seua participació activa en la societat.”
Com cada 3 de desembre, es commemora el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, proclamat en 1992 per l'Assemblea General de les Nacions Unides. L'objectiu d'aquesta data és promoure els drets i el benestar de totes les persones que tenen algun tipus de discapacitat, tant temporal com permanent; així com de conscienciar sobre la seua situació.
L'atenció a les persones amb diversitat funcional és una de les principals prestacions que es duen a terme des dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Mislata. Com explica l'alcalde, Carlos F. Bielsa, “tenim un ferm compromís amb elles i per això continuarem impulsant tots els programes d'atencions i serveis socials que garantisquen a les persones més febles unes condicions de vida dignes”.
Un dels espais més emblemàtics de la Comunitat Valenciana en assistència a persones amb discapacitat és el Centre Ocupacional de Mislata. Gràcies al treball que es duu a terme en ell, les persones usuàries participen en tallers ocupacionals, reben suport personal, atenció psicosocial i desenvolupen tot tipus d'habilitats per a integrar-se plenament en la societat.
Però des del Centre Ocupacional de Mislata no sols es treballa per als seus usuaris i usuàries, sinó que el paper de les famílies és fonamental. Per a informar i aclarir dubtes sobre la Llei 8/2021, que es va publicar el passat 3 de setembre, i que afecta les tuteles i incapacitats de les persones usuàries, el COM va organitzar una ponència sota el títol “De la substitució al suport. Igual reconeixement com a persona davant la Llei”. L'advocada Mercedes Lizcano, especialista en discapacitat i mare d'un usuari del Centre Ocupacional, va ser l'encarregada d'explicar els detalls de la nova normativa a les més de 100 persones assistents, entre famílies i tècnics de serveis socials de Mislata, Xirivella i València, que van acudir al Centre Cultural Carmen Alborch de Mislata.
Allí també van estar el regidor de Benestar Social, Ximo Moreno, i la regidora Urbanisme, Mercedes Caballero. Moreno es va dirigir als presents per a “agrair a les famílies, als usuaris i usuàries, a tot el personal i a l'Associació ACOMIS (Associació de pares i tutors del Centre Ocupacional) pel seu treball al llarg de l'any i sobretot en aquest últim any de pandèmia, i que ara està donant els seus fruits amb la nova normalitat”.
A més del propi COM, l'Ajuntament de Mislata aposta per la inclusió social d'aquestes persones a través de les vivendes tutelades, el Centre d'Atenció Primerenca, i els programes d'oci per a persones amb diversitat funcional com l'esport i la natació adaptada, així com una assistència personalitzada en aquells casos més complexos. Respecte a això, el consistori, a través de la línia pressupostaria de la Generalitat Valenciana i del propi pressupost municipal, ha realitzat la contractació d'assessors jurídics, treballadors i educadors socials i un psicòleg per a l'ajuda i assessorament de familiars o persones que necessiten tramitar les prestacions de la Llei de Dependència en casos de diversitat funcional o per a informar-los de totes aquelles modificacions que els afecten en aquest àmbit.