L'ajuntament senyalitza passos de vianants i les instal·lacions dels centres educatius amb pictogrames per a millorar la seguretat i facilitar la inclusió de les persones amb TEA. Per a Carlos F. Bielsa: "A Mislata continuarem treballant perquè les persones amb diversitat funcional puguen tindre una vida plena i gratificant, posant totes les eines al seu abast per a ajudar-los a trencar barreres"
Mislata continua apostant per ser una ciutat cada vegada més accessible i inclusiva. L'ajuntament ha posat en marxa un nou projecte d'accessibilitat cognitiva, coordinat per les regidories d'Educació i Promoció del Valencià i gràcies al conveni signat amb l'Associació TEAVIAL (Educació i seguretat viària per a tota la diversitat). La iniciativa ha consistit a implantar pictogrames en els passos de vianants de la ciutat, especialment en aquells pròxims als centres educatius i els que es troben en les rutes de Camins Escolars Segurs, i que permetran a les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) comprendre les normes bàsiques de trànsit de la ciutat.
Per a l'alcalde, Carlos F. Bielsa, “l'accessibilitat universal s'aconseguix no sols eliminant les barreres arquitectòniques o urbanístiques, sinó també dotant a la nostra ciutat d'una millor accessibilitat sensorial i cognitiva que permeta que tots els veïns i veïnes es puguen moure d'una forma més autònoma”.
Els pictogrames són imatges que representen de manera més o menys figurativa una realitat que se solen utilitzar com a mètode de comunicació per a persones amb TEA. Així, ‘Para, Mira, Cotxe Parat, Creua’ són algunes de les paraules que es podran llegir a partir d'ara en eixos passos de zebra al costat dels quatre pictogrames instal·lats amb l'objectiu de garantir la visibilitat i la seguretat en els encreuaments i facilitar el trànsit en les àrees escolars de la localitat, especialment als xiquets i xiquetes amb TEA.
Segons ha explicat la regidora d'Educació i Promoció del Valencià, Ana Maria Julián, “es tracta de representacions visuals simplificades i figures fàcils de reconéixer que ajudaran les persones amb dificultats de comunicació a relacionar-se amb el seu entorn, al mateix temps que facilitaran que l'educació viària siga inclusiva. El color triat per a això ha sigut el blau, símbol que representa a l'autisme”.
L'ajuntament de Mislata també ha distribuït per tots els centres educatius de la ciutat pictogrames per a senyalitzar les diferents instal·lacions d'aquests. De la mateixa manera que ja es va fer en 2017, instal·lant pictogrames en tots els edificis municipals.
El pròxim 2 d'abril, Dia Mundial de l'Autisme, la façana de l'Ajuntament s'il·luminarà també de blau per a commemorar aquest dia internacional de conscienciació.